M-OPUS – AT THE MERCY OF MANANNÁN

Artiest info
Website
facebook
Label: Rude Chord Recordings

‘M-Opus’ is een Ierse progressieve rockgroep uit Dublin met vijf bandleden: zanger-songschrijver, gitarist en keyboardsspeler Jonathan Casey, gitarist PJ O’Connell, bassist James Dunne, gitarist Colin Sullivan en drummer Mark Grist. Hun ‘trademark’ is het gegeven dat ze hun conceptueel opgevatte platen uitbrengen gedateerd naar de jaren ’70 alhoewel ze recent pas op de markt zijn verschenen. In de volgorde van de jaren die ze voor die albums selecteren gaan ze van recent naar verder weg in de tijd.

Zo werd debuutalbum “Origins” zogezegd in 1978 uitgebracht, diens opvolger “Triptych” in 1975 en hun begin april 2023 uitgebrachte derde album “At The Mercy Of Manannán” kreeg het jaar 1972 als releasedatum toebedeeld. Het is die laatste plaat met zijn acht tracks die we hier wat nader zullen evalueren. De eerste single uit dit album is het op de bijgaande video te beluisteren “Valley Of Elah”.

De gebrachte muziekstijl in deze nummers varieert van progessieve symfonische rock over virtuoze instrumentaaltjes tot zoetgevooisde melodische tracks. Singer-songwriter Jonathan Casey zingt en speelt ook op gitaar bij de ‘David Cross Band’ en hij is eveneens een componist van soundtracks voor films en televisieseries en de recent bij de groep aangesloten gitaarvirtuoos PJ O’Connell wordt op deze plaat vier keer vermeld als co-componist. Casey nam ook de rol van producer waar voor het album “At The Mercy Of Manannán”.

In de Ierse mythologie is Manannán een koning van de onderwereld en god van de zee. Het concept van dit album is dat er een groep mariniers wordt gevolgd op hun gevaarlijke missie waarbij ze oude Keltische goden tegenkomen. Drie van de acht nummers overschrijden de zes minuten-grens wat toch vrij ongebruikelijk is voor groepen die progressieve rockmuziek maken. Op deze plaat staat er met de song “Na Brúidaí” ook één nummer dat geheel in de oud-Ierse taal ‘Gaeilge’ of Iers-Gaelisch wordt gezongen.

(valsam)

 

Tracklijst:
1. Setting Off
2. Riverflow
3. Whirlpool
4. To the Other Side
5. Na Bruídaí
6. Valley of Elah
7. Scaling Novas
8. Carnivale